İkinci el iPhone alırken veya satarken dikkat edilmesi gereken bazı temel bilgiler.
Hem alıcı hem de satıcının ikinci el iPhone alım satımında dikkat etmesi gereken bilgileri sizler ile paylaştık.
iPhone’nun arka kapağı üzerinde kullanımdan dolayı oluşmuş basit çizikler çok önemli değildir. Ancak arka kapakta (özellikle iPhone 6 X serilerinde) arka kapakta eğilme olup olmadığı kontrol edin.
Arka kapak üzerindeki hasarın büyüklüğü, iPhone’nun daha önce ne kadar titiz kullanıldığının göstergesidir.
iPhone ön panelinin (ön cam, lcd, dokunmatik) köşelerine hafifçe bastırarak ön panelin oynayıp oynamadığını kontrol edin. Daha önce servis görmediğinden emin olduğunuz aynı model bir iPhone ile kıyaslayın ve fiziksel bir sorun olup olmadığını kontrol edin.
iPhone’nun dokunmatik panelinde bir sıkıntı olup olmadığını anlamak için, her hangi bir uygulamanın üzerinin uzun süre basılı tutun. Uygulamayı kaldır özelliği aktif olacaktır. Bu durumda iken uygulama ikonunu ekran üzerinde gezdirin. Eğer dokunmatik üzerinde herhangi bir yerinde sorun var ise ikon parmağınızın ucundan kayacaktır.
iPhone’da daha önce oluşmuş bir sıvı teması olup olmadığını kontrol ediniz.
Bu kontrol için, iPhone’ların içinde bulunan “Liquid Contact Indicator” birimlerine bakınız. Normalde bu birimler “beyaz” renklidir. Eğer sıvı teması var ise “Pembe ve kırmızı” gibi bir renk alılar.
Aşağıdaki görselde bu birimlerin nerede olduğu gösterilmiştir. Böylece iPhone’nun içini açmadan sıvı teması olup olmadığını tespit edebilirsiniz.
İkinci el iPhone alırken, iPhone içine mutlaka hattınızı takın ve şebekeyi kontrol ediniz. Şebeke barında azalma var mı yok mu test ediniz. Hat içinde iken 3G bağlantısı yaparak, 3G üzerinden internet bağlantısı yapınız. Satın alacağınız ikinci el iPhone ile en az bir kere arama yapın.
İkinci el iPhone alırken iPhone’nun butonları mutlaka kontrol edin.
Titreşim butonu ve titreşim motorunun düzgün çalışıp çalışmadığını test ediniz. Ses aç/kapat butonlarının düzgün çalıştığını test ediniz. Sim kart yuvasının tam olarak oturup oturmadığını test ediniz. Home (iPhone Ana Ekran Butonu) butonun çalıp çalışmadığı kontrol edin.
Touch ID kısmını mutlaka kontrol edin. Eğer touch ID çalışmıyorsa muhtemelen daha önce servis görmüş bir iPhone dur.
Prizden ve bilgisayardan USB kablosu ile şarj edin. Şarj bildirim göstergesinin arttığını görene kadar şarjdan çekmeyin. iPhone şarjda değil iken, renk ayarlarını en yükseğe getirin ve internet üzerinden bir video izleyin bu durumda iken şarj yüzdesinin çok hızlı azalıp azalmadığı kontrol edin.
Karşıdan gelen sesin ve sizin giden sesinizin kontrollerini yapınız. Görüşme yaparken hoparlörü açın ve sesin hoparlör üzerinden normal olarak geldiğini test edin. iPhone a kulaklık takın ve tekrar arama yaparak kulaklık ile kullanımını test edin.
Wi-Fi bağlantısı yaparak internete bağlanın ve internet durum ikonundan bağlantı yüksekliğini test ediniz. Bağlı olduğunuz modeme olan mesafeniz ile Wi-Fi testini yapabilirsiniz. Safariyi açarak herhangi bir internet sitesine bağlanmayı deneyin.
iPhone’nun hem ön hem de arka kamerasını mutlaka test edin. Her iki kamerada yakın ve uzak noktalar için odaklama yapın. Odaklama sorunu olup olmadığını test edin. Her iki kamera için video çekin. Video çekimi yaparken ses kontrolleri de yapın.
iPhone’nın iCloud Girişi ve iPhone’umu Bul ayarlarından çıkış yapılmış olması gereklidir.
http://imei.tk.gov.tr/ adresinden cihazın pasaport kaydı olup olmadığını test edin (yurtdışı cihazları için). Bu bölümden ayrıca ürünün çalıntı olup olmadığını da test edebilirsiniz.
(Not: Bu sorgulama bilgilendirme amaçlıdır, kesinleşmiş kayıt anlamına gelmemekte olup ispat hukuku açısından geçerliliği bulunmamaktadır)
İlerde oluşabilecek herhangi bir soruna karşı; iPhone u alan ve satan kullanıcılar, kimlik fotokopilerinin bulunduğu kağıda kendi el yazıları ile iPhone’nun imei numarasını , cihazı satan ve satın alan kişilerin adı/soyadı ve iletişim bilgilerini yazarak, bu alış-verişi imza altına almalıdır.